Nesli tükenmekte iken hayata tekrar kazandırılan Karakılçık Buğdayı yerli buğdayların en önemlilerindendir. Besleyiciliği ve lezzetli tadı ile öne çıkan bu özel atalık tahılımızın endüstriyel üretimi çok yaygın olmasa da ona değer veren eller tarafından ekimi artırılmaya çalışılmaktadır. Başakları siyah renge çalan, adını da bu siyah başaklarından alan karakılçık buğdayı iri taneli ve sert bir tahıldır. Yeni nesil öğütme teknikleriyle öğütülmesi zor olan ve düşük kârlı bu buğday türümüz diğer buğdaylardan daha geri planda kalmıştır. Günümüzde Ege Bölgesi illeri başta olmak üzere Kastamonu, Hatay, Samsun, Adana, Tokat gibi illerde de üretilen karakılçığın ana vatanı yine ülkemiz topraklarıdır. Dolayısıyla en önemli atalık buğdayı cinslerindendir. Karakılçık ise siyezden sonra gelen en ünlü atalık buğdayımızdır. Bir tahıl türüdür
Düşük verimli olmasına rağmen karakılçık buğdayını özel kılan birçok sebep sıralayabiliriz. Öncelikle, Türk damak zevkini fazlasıyla karşılayan karakılçık buğdayının ağızda nefis bir tat bırakan, aromalı bir yapısı vardır. Çok doyurucudur
modern tahılların sindirim sistemini zorlayan ve beslenme kaynaklı hastalıklara sebebiyet veren genetik değişimleri karakılçık buğdayında görülmez. Dolayısıyla bu buğday, sindirim sisteminin aşina olduğu tanıdık içeriklerden oluşur. Birkaç bin yıldır var olan ve genetiğini kaybetmeyen karakılçık buğdayı muadil tahıllara göre çok fazla besleyici özelliğiyle öne çıkar. besin değerleri modern buğdaya göre 50 kat daha fazladır. Düşük glisemik indeksi ile kontrolsüz şeker artışına sebep olmaz. Protein ve lif oranları bakımından zengindir. Cilt sağlığı için oldukça faydalı olan selenyumun kaynağıdır. A, E, K, C vitaminlerini ve demir, fosfor, potasyum gibi temel mineralleri ihtiva eder.
Az miktarda da olsa glüten içeren karakılçık buğdayı sindirim sistemi hassas olan ve çölyak hastalığı hariç glüten intoleransı gösteren kişilerce güvenle tüketilebilir. İçerdiği glüten çeşidi sindirim sisteminin aşina olduğu, genetik yapısı bozulmamış olan glütendir. Bu nedenle karakılçık buğdayının hazmı kolaydır. Hazım problemlerini en aza indirir ve bağırsakları yormaz
