On binlerce yıl önce ekilen en eski atalık tahıllardan olan Siyez Buğdayı, sıkı kavuzlu yapısı nedeniyle genetiğini koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Olumsuz iklim koşullarına, hastalıklara ve zararlı haşerelere karşı güçlü yapısıyla ayakta durmayı başardığı için zengin besin değerlerini her daim korumuştur. Siyez buğdayını modern tahıllardan farklı kılan en büyük özellik ise karotenoid ve protein içeriği bakımından zengin olmasıdır. modern buğdaya göre %50 daha az glüten içeren Siyez Buğdayı, içeriğindeki glütenin mutasyona uğramaması nedeniyle bağırsakları yormayan kısa glüten zincirlerine sahiptir. Siyez Unu da siyez buğdayı gibi oldukça sağlıklı bir gıdadır.
Siyez unu, içerdiği lifler sayesinde hazmı rahatlatarak bağırsak florasını yormaz. Karbonhidrat oranı düşüktür ve kilo vermeye yardımcı bir besindir. Çünkü sindirimi düzenlediği için kontrollü ve sağlıklı bir kilo kaybı sağlar, obezite riskini düşürür. Şeker dengesizliğine bağlı kalp hastalıkları, kanser çeşitleri ya da felç gibi hastalıkları engelleyici bir rol üstlenen siyez unu, zengin fenolik asit kaynağı sayesinde hücre yapılandırılmasında görev alır. Lutein, beta karoten, zeaksantin gibi göz sağlığını koruyan karotenoidler de siyez ununda bol miktarda bulunmaktadır.
Glisemik indeks değerinin düşük olması sayesinde siyez buğdayı, besinlerle alınan kan şekerinin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Lif değeri oldukça yüksek olan siyez buğdayının sindirimi kolaydır ve kolesterol değerini düşürücü etki yaptığı bilinmektedir. Çok yüksek antioksidan etki gösteren maddeler sayesinde siyez buğdayını tüketen kişilerin sahip olduğu hücre yapısı korunur; yaşlanma etkileri geciktirilmiş olur.
Siyez buğdayından yapılan ürünlerin günlük diyette kullanımının; kabızlığın önlenmesi, çocukların ve anne karnındaki bebeğin gelişiminin daha sağlıklı olması, vücuda alınan radyasyon oranının azalmasının sağlanması, bakteri oluşumunun önlenmesi gibi faydaları da bulunmaktadır. Ayrıca siyez buğdayının yüksek oranda B grubu vitaminleri (B1, B2, B5, B6, B7, B12) içermesinden dolayı sindirim sistemi ve sinir sistemini olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir. Siyez buğdayından yapılan ürünleri tüketenlerde unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıklar olabildiğince az gözlemlenebilmektedir.
